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On behalf of the Conseil National de la Comptabilité (CNC) I am writing to comment on the Exposure 
Draft Amendments to IFRS 3 Business Combinations – “Combinations by Contract Alone or 
Involving Mutual Entities”. 
 
The exposure draft proposes to include combinations by contract alone or involving mutual entities 
within the scope of IFRS 3 and to apply a specific purchase method for such transactions. While we 
generally support the Board’s concern to issue accounting principles that deal with the accounting for 
those types of business combinations, we have strong reservations with the solutions proposed in the 
Exposure Draft. We understand that the Board objective is to avoid the continued application of either 
the pooling of interest method or the purchase method as defined by IAS 22 for such combinations. 
However, we are not convinced that the guidance proposed in the Exposure Draft are appropriate for 
Dual listed corporations. Furthermore, the IASB does not appear to have consider all the specificities 
regarding the mutual sector for which legal provisions in certain jurisdictions (1 member/1 voting 
right) do not allow such take over  
 
 
Question 1 
 
The exposure draft proposes: 
 
a) to remove from IFRS 3 the scope exclusions for business combinations involving two or more 
mutual entities and business combinations in which separate entities are brought together to form a 
reporting entity by contract alone without obtaining of an ownership interest. 
 
b) to require the acquirer to measure the cost of a business combination as: 

(i) the aggregate of the following amounts when the combination is one in which the 
acquirer and acquiree are both mutual entities: 

- the net fair value of the acquiree’s identifiable assets, liabilities and 
contingent liabilities; and 
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- the fair value, at the date of exchange, of any assets given, liabilities 
incurred or assumed, or equity instruments issued by the acquirer in 
exchange for control of the acquiree. 

Therefore, goodwill would be recognised in the accounting for such 
transactions only to the extent of any consideration given by the acquirer in 
exchange for control of the acquiree. 

(ii) the net fair value of the acquiree’s identifiable assets, liabilities and contingent 
liabilities when the combination is one in which separate entities or businesses are 
brought together to form a reporting entity by contract alone without obtaining of an 
ownership interest. Therefore, no goodwill would arise in the accounting for such 
transactions. 

Is this appropriate solution to the accounting for such transactions until the Board develops guidance 
on applying the purchase method to such transactions as part of a subsequent phase of its Business 
Combinations project? If not, what other approach would you recommend as an interim solution to 
the accounting for such transactions, and why? 
 
We understand  that the Board’s concern is to abolish the application of the pooling method for 
business combinations and is to consider that in most of the cases the acquisition method is the sole 
method that permits to provide the best information for such transactions. However, business 
combinations involving mutual or cooperative entities frequently consist in forming a new entity in 
which member interests of the combining entities are brought together with no entity obtaining control 
over the others. Rather, the exchange of member interest usually entails an equal reapportioning of the 
combining organisation’s board representation. The objective of the combining entities is clearly to 
uniting of interests with no ability for the pre-existing entities to take over the combined entity. In 
those cases, and based on the criteria defined by the current version of IFRS 3, no acquirer is to be 
identified and the purchase method would lead to account for such transactions using a method that is 
clearly not appropriate.  
 
We, then, urge the Board to consider an alternative accounting method for business combinations 
where the purchase method is not a appropriate. However, we believe that the IASB should not focus 
only on on the fresh start method but rather complete its work on an alternative method to ascertain 
whether the fresh start method is a better method to account for business combinations for which no 
acquirer can be identified. 
 
We agree that, in the rare cases when an acquirer can be identified based on the evidence available at 
the date of the business combination, the acquisition method should be applied. However, we are not 
convinced that the method of determining the cost of the business combination is suitable.  
While we agree with the proposal of the Board to measure the cost of business combination for mutual 
entities as the aggregate of the net fair value of the identifiable net assets and the fair value of any 
assets given, liabilities assumed or equity instruments issued, for the control of the acquiree, we do not 
subscribe to the proposal to recognise as an expense the costs directly attributable to a combination. 
We point out that § 31 B of the exposure draft is inconsistent with the IFRS 3 § 24 and 29. One way to 
address this issue would be to consider that, as transactions costs are incurred as a necessary part of 
completing the combination, they should be accounted for as part of the transaction to which they 
relate. The initial accounting for the combination will lead to recognise the net fair value of the 
identifiable assets acquired as a change in acquirer’s equity. Then, one possible solution could be to 
account for transactions costs that relate to that change as a deduction from equity. 
 
We do not agree with the board’s interim solution for the accounting of business combination 
involving entities that are brought together by contract only (eg. Dual listed corporations). Another 
method, in which the enterprise value of the target entity is the value of the consideration, could be 
considered. That method is based on the underlying assumption that the value of the acquired entity 
approximates the market value of the quoted equity instruments. Under that method, and to be 
consistent with paragraph 24 and 29 of IFRS 3, determining the cost of combination would include the 
costs directly attributable (e.g professional fees paid to accountants, lawyers,…). 
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In addition, we wish to draw IASB attention to the following issue. The acquiree may have recently 
acquired entities and, as the result of those combinations, may have recognised goodwill in its own 
consolidated financial statements. When determining the cost of business combination, application of 
the provisions as defined by the Exposure Draft would lead to account for such combination at a value 
that does not include those goodwills and consequently at an amount that does not reflect the financial 
position of the acquiree. We, then, strongly recommend the Board to elaborate on it to give additional 
guidance.  
 
 
Question 2 
 
The exposure draft proposes that no amendments be made to the transitional and affective date 
requirements in IFRS 3. This would have the effects set out in paragraph 6 (a) –(c) above on the 
accounting for business combinations in which the acquirer and acquiree are both mutual entities or 
in which separate entities or businesses are brought together to form a reporting entity by contract 
alone without obtaining of an ownership interest. 
Is it appropriate? If not, what transitional and effective date arrangements would you recommend for 
such business combinations, and why? 
 
We do not agree with the Board’s proposal to retain the same effective date as of the current IFRS 3, 
i.e. 31 March 2004. We cannot subscribe to an issuing process of a new standard or an amendment to a 
standard that requires an application date that is prior to the date of issuance of the Exposure Draft  
 
 
Yours Sincerely, 
 
 
 
 
 
 
A. BRACCHI 


